Upravit své stravovací návyky – to je evergreen novoročních předsevzetích. A nejen jich… Jak začít? Kde a kolik? Pro všechny z nás bývá nejhorší začátek. Nebojte se, stačí se rozhlédnout kolem sebe a nechat pomoc třeba přírodu a střídající se roční období. Díky naším zeměpisným šířkám a délkám se nám nabízejí nejrozmanitější druhy ovoce a zeleniny. A k tomu dodejme celou paletu exotického ovoce dostupnou po celý rok. Co je pestrá, vyvážená strava? Jednodušší tabulka není ?

Vyvážená strava

Potravinová skupina Počet porcí/den
Karbohydráty – chléb, cereálie, ovesné vločky, rýže, těstoviny, brambory 5-7
Ovoce a zelenina – čerstvá, šťávy, mražená, konzervovaná minimálně 5
Mléčné produkty – mléko (polotučné), jogurty, zákysy, sýry 2-3
Maso, ryby – libové hovězí, vepřové, drůbež, vejce, bílé ryby 2
Tuky, cukry – minimálně – máslo, margaríny, cukrovinky, zákusky, čokoláda, sušenky co nejméně

zdroj: BBC

Ovoce a zeleninu vzít útokem!

Při pravidelném nákupu potravin se na delší chvilku zastavme v oddělení ovoce a zeleniny. Ovoce a zelenina jsou nejlepším přirozeným zdrojem vitamínů a vlákniny mající blahodárný vliv na náš organizmus a zažívací systém. Nabídka je vskutku dostačující. Celoroční možnost konzumovat ovoce a zeleninu je obrovským plus. Ovoce a zelenina obsahují vysoký podíl vitamínů (především C), vlákniny, minerálních látek a velmi důležitou kyselinu listovou, ale o té až za chvíli. Díky nízkému energetickému obsahu nemusíme počítat kilojouly, protože jsou velice energicky chudé (70-96% obsahu tvoří voda, zbytek hmotnosti převážně sacharidy). Pozor ale na avokádo – to má naopak vysoký energický obsah (tuků má až 23%).

Ovocný či zeleninový salát si připravíme alespoň jednou denně a k tomu ještě přidáme 1 kus během dne jako svačinu. My, Češi nezařazujeme ovoce a zeleninu příliš často do svého jídelníčku, i když podle doporučení Státního zdravotnického ústavu ČR bychom v dospělém věku měli bez rozdílu pohlaví zkonzumovat mezi 400g a 500g denně. Tak hurá na ně!

Exotika na talíři

Jestliže už nesneseme pohled na jablka, meruňky anebo hrušky, je ideální čas vyrazit na výlet, respektive navštívit země o několik listů v atlase dál. Exotické země nám nabízejí i své exotické plody, které nám zpestří jídelníček a objevíme dosud nepoznané vůně a chutě. Nové ovoce zařazujme do svého repertoáru chutí postupně, abychom si nadměrnou konzumací nepřivodili třeba alergii. Exotické ovoce se většinou prodává po kusech, takže by to neměl být problém.

Snadno dostupné bývá oblíbené mango, kiwi či pomelo. Mango původem z jižní a jihovýchodní Asie je oválného tvaru v délce 10-25 cm a průměru do 12cm. Jeho váha se pohybuje mezi 0,5 až 2,5kg. Zralé mango poznáme podle barvy slupky, která má žluto-oranžovo-červenou barvu, a také podle sladké vůně. Z manga jíme dužinu pod slupkou. Uprostřed ovoce najdeme velkou pecku, kterou si můžete zkusit zasadit. Mango obsahuje vysoký podíl vitamínů A, B a C. I přes jeho sladkou chuť má pouze 15% sacharidů.

Dá se říci, že kiwi již u nás zdomácnělo. Kiwi je bohatým zdrojem vitamínu C, dále vitamínu A a E. Pozor ale na alergie. Čerstvé zralé kiwi při větší konzumaci může způsobit alergii těm, kteří jsou citliví také na papáju, ananas či latex. Alergie způsobuje enzym aktinidin.

Ze skupiny citrusových poslední dobou vídáme také pomelo (Pummelo – Citrus grandis), blízké příbuzné pomeranči. Ovoce podobné grepu, ale postrádající jeho hořkost, má shodně tlustou slupku a dužinu, jejíž barva může být od jemně žlutavé přes růžovou až po červenou. Pomelo je zdrojem vitamínu C, A, kalcia, železa, kyseliny listové. Pokud sníme denně jedno pomelo, nemusíme dbát na další přísun vitamínu C.

Vařit či nevařit?!

Pro zpestření jídelníčku nemusíme jíst jenom syrovou zeleninu a ovoce. Zejména v zimě oceníme širokou nabídku hluboce zmražené zeleniny. Výhodou je nejen, že ji máme většinou vždy v ledničce, ale i fakt, že obsahuje i přes šokové zmražení vysoké množství vitamínů. Pokud totiž čerstvě sklizenou  a posléze námi koupenou zeleninu nezpracujeme okamžitě, dochází k nenávratným ztrátám právě potřebných vitamínů, hlavně vitamínu C.

A jak zeleninu připravit? Samozřejmě dle chuti. Zelenina zůstane krásně křupavá, když jako formu tepelného zpracování zvolíme buď přípravu v páře anebo rychlé povaření v délce jedné minuty. Zelenina tak neztratí příliš svých vitamínů (čím déle ji vaříte, tím méně jich má) a hlavně chuť a aroma. Dobrou chuť!