Rok = 12 měsíců. Omezení podnikání = 9 měsíců. Většina podnikajících v gastronomii vyhlíží jediné, a to otevření a provoz svého podniku. Pokles tržeb o téměř 40% napříč oborem bude totiž třeba dohnat. První vyčíslení ztráty na tržbách se odhaduje na 72 miliard Kč při srovnání s rokem 2019, kdy tržby přesáhly 190 miliard Kč.

Rok 2020 byl plný překotných zvratů. Podle společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro podniků, byl první lockdown nejtěžší. „Na tak razantní omezení tehdy nikdo nebyl připraven. V půlce března tak ze dne na den zavřely tři čtvrtiny podniků a tržby se propadly o 87 procent. V dalších týdnech pak postupně okénka otevřelo 40 procent podniků a tržby se vyšplhaly asi na třetinu původních hodnot,“ rekapituluje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Již v létě neotevřelo na 10% provozoven a začal se projevovat propad mezi regiony. Skomírala města, kde býval dominantní příliv zahraničních návštěvníků, naopak oblíbené destinace českých turistů zažívaly žně.

Na podzim situace opět nabrala spád, kdy byly v provozu pouze 2/3 gastropodniků. Naděje povadla i firemním kantýnách kvůli udržení home-office. Firemní kantýny a restaurace v administrativních a kancelářských budovách se často nedostaly ani na 20% svých tržeb.

Odhadujeme, že každý 4. podnik razantně omezí své podnikání či dokonce po současném lockdownu neotevře. Důvody bývají nejčastěji finanční, personální, ztráta důvěry v obor podnikání.

Propad tržeb v sektoru služeb v pohostinství (ubytování a gastronomie) dokládá i nový graf EUROSTATu z 5.3.2021. Ze sledovaných služeb je nejpostiženější pohostinství a ani letní “nadechnutí” nepomohlo zmírnit tak drastický dopad. Za Slovinskem se ČR propadla nejhůře ze zemí EU-27 ve 4.čtvrtletí, a to o 48.7%.

Kdy doženeme propad tržeb není snadné předpovědět vzhledem k nepředvídatelnosti délky omezujících opatření. Kdyby se nyní vše otevřelo bez restrikcí tak se předpokládá, že tržby se se na předcoronavirovou úroveň vrátí za 4-5 let.