Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Přesto ale existují obecná doporučení a vhodnost průběžného příjmu potravy během dne. Je to jako s autem. Pokud auto jede, potřebuje průběžně dodávky paliva. Podobně je na tom lidský organismus, pokud pracuje aktivněji, potřebuje své palivo. Stravu.

Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Přesto ale existují obecná doporučení a vhodnost průběžného příjmu potravy během dne. Je to jako s autem. Pokud auto jede, potřebuje průběžně dodávky paliva. Podobně je na tom lidský organismus, pokud pracuje aktivněji, potřebuje své palivo. Stravu.

5x denně snad bude stačit

A proč by nestačilo. Denní příjem potravy si můžeme rozdělit na 5 dílů. Snídaně – Svačina – Oběd – Svačina -Večeře. Snídaní by měl začít náš stravovací den. Vlastně bychom nejlépe 20-30 minut před svým prvním jídlem měli vypít teplou až vlažnou sklenku čerstvé pramenité vody s citrónem. Voda s citrónem nastartuje náš zažívací systém, napomáhá trávení. A silné, dobré trávení pomáhá našemu organismu: strávíme i škodlivé potraviny, nemáme zácpu či průjem, jsme schopni strávit všechna jídla, naše pleť září a oči máme jasné. Že je citrón se svými flavonoidy dobrým antioxidantem, není nutné připomínat.

Snídaně, co se týče načasování, by se měla ocitnou na našem talíři do 2 hodin po probuzení. V noci, kdy nepřijímáme žádnou potravu (na luxování ledniček zapomeňte!), lačníme a ráno máme logicky hlad. V noci naše tělo na svůj provoz čerpá energii ze zásob. Ráno bychom mu ji měli opět dodat. Americká studie pozorující 50,000 respondentů po dobu 7 let zjistila, že ti, co jedli pravidelně snídani, měli nižší BMI, nežli ti, co měli více k obědu a k večeři. Vědci z univerzit v Surrey a Aberdeenu zjistili, že pravidelnou snídaní podporujeme udržení, ba i snížení své hmotnosti. Pokud ji vynecháme, máme o 27 % vyšší riziko výskytu srdečních chorob a 21 % vyšší předpoklad k získání cukrovky II. typu jak u mužů, tak u žen. Snídáme-li, zlepšuje se nám funkce mozku a paměť.

Snídaně by měla tvořit 20 % jídla dne. Pestrá snídaně, ideálně s teplou složkou je nejvhodnější. Zkusme ale vynechat slazené cereální i kukuřičné lupínky, koblihy, sušenky, smaženou slaninu s vejci, párky a další lahůdky. Neslazený jogurt, tvaroh nebo vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, ovoce či zelenina zase vlákniny a vitamínů, pečivo nám dodá potřebné sacharidy. Pokud přidáme ořechy a semínka, máme i vhodný zdroj tuků. Stejně jako všechna zbylá jídla během dne, i snídaně má být pestrá, barevná voňavá – zkrátka lahodící oku, nosu i jazyku. A nezapomeňme, že žaludek je velký jako naše pěst. Celou spíž do něj tedy nacpat po ránu nechceme, i když se říká, že snídaně je základ.

Svačina čili přesnídávka

Že by měly svačit jen děti již dávno neplatí. Svačinku si můžeme dopřát i my, dospělí. Nejlépe, pokud si ji sami připravíme. Nemusí být nikterak objemná, ba naopak. Jedná se o doplnění hladiny cukru. Svačina dopolední nám má dodat na 10 % energie z potravy celého dne. Zpravidla bývá svačina bohatší na vlákninu a zdroj energie z uhlohydrátů neboli sacharidů. Co míváme nejčastěji? Cereální tyčinky, koláče, ovoce, různé sladkosti. Zkusme si ale vybavit studentskou směs. Směs různých druhů ořechů a sušeného ovoce. To je ideální rychlá svačina. Pokud ji doplníme trochou tvarohu, není vůbec nic dalšího třeba si dopřávat. Někomu postačí větší banán, nebo tvrdý sýr s rajčaty, variantou je i jogurt s čerstvým ovocem a semínky, čerstvá zelenina s humusem. Variant svačin je bezpočet. Nejlíp chutná, když si ji připravíme sami. Buďte jedineční, pořiďte si originální krabičku, naplňte ji svačinkou a do oběda tak určitě hladovět nebudete.