Po potížích s nouzovým stavem dostali provozovatelé jídelen další ránu. Uprostřed noci s okamžitou platností.
Jak blesk z čistého nebe Vláda ČR rozhodla, že v provozovně zaměstnaneckého stravování se zakazuje konzumovat pokrmy. Provozovna tak nyní slouží jen pro prodej nebo podání pokrmů. Vláda nedala žádný čas na přípravu změny ve výdeji jídla a nesdělila ani délku opatření, pouze věc plošně nařídila. I přes přijatá hygienická a bezpečnostní opatření (např. výdej za plexisklem, plexiskla na stolech oddělující strávníky, zvýšené rozestupy stolů, omezený počet míst k sezení u stolu, dezinfekce rukou při vstupu i odchodu atd.), která se implementovala v provozech hromadného zaměstnaneckého stravování již v průběhu minulého roku, vláda nepodložila své rozhodnutí relevantními daty a podklady o šíření nákazy v těchto prostorech.
„Vláda opět přijala rozhodnutí, aniž by jej diskutovala s příslušným odborným svazem a provozovateli zaměstnaneckých stravovacích zařízení, abychom společně našli nejvhodnější řešení pro podniky i strávníky,“ podotýká Linda Nejezchlebová, předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování a dodává: „Je třeba také zohlednit vzniklé škody, mzdové náklady, vícenáklady na obalové materiály. To si opravdu všichni zaměstnanci dnes do práce měli vzít ešus a příbory?“
Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení se nyní potýkají s problémem nedostatku obalových materiálů pro výdej jídla, nemají možnost kontrolovat hygienická doporučení. Firmy a podniky nově vymezují prostory vhodné pro konzumaci jídla.
Zákaz se týká jak soukromých, tak i státních zaměstnaneckých stravovacích zařízení.