Ministerstvo financí potvrdilo záměr o změně, kdy by mohli lidé po dohodě v rámci stravovacího benefitu dostávat místo dotovaných obědů ve firemních kantýnách nebo stravenek peníze přímo na účet.
Dle vyjádření Ministerstva financí stravenkový paušál bude fungovat jako jednodušší a levnější alternativa dnešního režimu, který bude zachován v plném rozsahu. Příspěvek od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daní i pojistných. Ovšem na těchto podmínkách je třeba se se zaměstnavatelem domluvit. Nevzniká nárok na stravenkový paušál pro 1 milion zaměstnaných, kteří v tuto chvíli nemají buď dotované obědy či stravenky.
Novinkou stravenkového paušálu je – neúčelovost. Prostě žádná kontrola nač jej příjemce využije. V tuto chvíli, pokud zaměstnavatel dotuje stravování ve firemní jídelně, jedná se o účelovou podporu. Stejně jako podporou stravenek nelze předpokládat, že za stravenky si pořídíme dovolenou, naftu nebo pastelky.
Pro provozovatele kantýn, jídelen, ale i restaurací vyvstává otázka “Jak se zavedení paušálu projeví na návštěvnosti a tržbách?” Nižší návštěvnost, změna počtu vydaných jídel, přepočítání fixních nákladů, omezení investic… To jsou jen základní témata pro odpovědi k vyhodnocování situace po 1.1.2021.
Existují průzkumy (Spotřebitelské fórum 2/2020), které říkají, že 1/3 stávajících “stravenkářů/kantýňářů” nový stravenkový paušál by použili na finanční produkty: spoření (24 % uvádí rozhodně ano), resp. splátku úvěru (14 % uvádí rozhodně ano). Nákup potravin a jídla v obchodech by využilo 15% a útrata v restauracích se propadla v řebříčku priorit až na 10. místo ze 13. V restauraci by stravenkový paušál utratilo jen 6% dotázaných.
Naopak stravenka, ať už elektronická nebo papírová, motivuje k návštěvě restaurace nebo jídelny. Většina lidí se stravenkami obědvá ve všední dny v restauraci
(minimálně 3x týdně).
Obrovským benefitem jsou dotované obědy v kantýnách. Průměrná cena zde bývá okolo 45,-Kč za celý oběd. Přejdou-li zaměstnanci na paušál, zaměstnavatel nebude mít důvod kantýnu a stravování v ní dotovat, ceny se tedy dostanou na tržní úroveň. Cena obědového teplého menu bývá minimálně 100,-Kč.
Nastane-li stravenková revoluce, lze předpokládat, že dojde k postupnému odlivu od stávajícího stavu. Tj. plných restaurací a jídelen během obědové pauzy. Naopak přibude posedávajících strávníků konzumujících vlastní pokrmy předvařené, ohřáté v mikrovlnných troubách či studené vyndané v lepším případě z ledničky.