Restauratéři z tisícovky provozů napříč Českou republikou proti stravovacímu paušálu
Po potížích s nouzovým stavem a stávající situací na pokraji finančního vyčerpání to může být poslední rána jejich existenci.
Praha, 31.3.2020 – Více než 500 provozovatelů zhruba tisícovky restaurací, kantýn a stravovacích provozů podepsalo výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu.
„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly. Ekonomové odhadují i následný déletrvající propad celého gastro odvětví po zrušení nouzového stavu,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.
Stravovací paušál má umožnit, aby firmy namísto podpory stravování formou kantýn, závodních jídelen, stravenek apod. dávali lidem přímo peníze, částečně osvobozené od daní a dalších odvodů.
Návrh právě nyní prochází připomínkovým řízením. Tripartita vzhledem k aktuální situaci požádala o jeho prodloužení. Ministerstvo financí ČR jí však nevyhovělo.
Výzvu k dnešnímu dni podepsalo 536 majitelů či provozovatelů 1.056 restaurací, hospod, bister a kantýn s téměř 10 tisíci zaměstnanců.
„Restauratéři a provozovatelé chtějí udržet i nadále své podnikání, zaměstnávat lidi a být součástí společenského života ve městech a obcích. Pokud však přijímaná opatření nepodpoří jejich podnikání, po malých krámcích na vesnicích zavřou i hospody,“ míní Linda Nejezchlebová.